• Op werkdagen voor 17:00 besteld morgen in huis
  • Direct vanuit voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf € 50 - NL & BE

Waterkolom & Waterdichtheid

Waterkolom en wat het zegt over de waterdichtheid van een product?

Belangrijk om te weten is dat waterdichtheid een relatief begrip is, iedere jas die verkocht kan worden als waterdicht zal regen tegenhouden, enkel is de belangrijkste vraag hoeveel regen de jas tegen kan houden en voor hoe lang. De waterkolom (aangegeven in millimeter) is een hier een goede indicatie voor, hoe hoger de waterkolom, hoe langer u droog zult blijft in (intensere) regenbuien. Uiteindelijk heeft (bijna) iedere jas een grens vanaf waar het mogelijk zou kunnen gaan doorlekken.

De waterkolom geeft aan hoeveel water druk de jas aan zou moeten kunnen. Een miezerbui geeft een andere water druk dan stortregen, maar ook een miezerbui in combinatie met veel dan wel stomachtige wind geeft een andere waterdruk. In combinatie met de duur van de regenbui kan effect hebben op hoe lang u droog zult blijven.

Het is dus afhankelijk van de omstandigheden zoals windkracht, duur van de regenbui en de intensiteit van de regen hoe lang een product waterdicht zou kunnen blijven.

Verschillende waterkolommen
We bieden waterdichte (we vermelden dan altijd een waterkolom) jassen aan vanaf een kolom van 6.000mm tot  20.000mm. Hier onder een overzicht wat u kunt verwachten van een jas met een dergelijke waterkolom.
 
Belangrijk om te vermelden is dat er ook verschil zit in hoe een product tot deze waterdichtheid komt. De producten van Pinewood maken gebruik van een waterafstotende coating maar ook van een waterdicht membraan. De coating zorgt er voor dat het water grotendeels van de jas zult afglijden, het membraan zorgt er voor dat als water toch door deze coating heen komt het alsnog kan worden tegengehouden. Als het waren vullen de coating en het membraan elkaar aan.  Uiteraard binnen de grenzen die de waterkolom van het product aan geeft. Daar de coating aan de buitenkant van de jas is aangebracht, zal deze door gebruik langzaam slijten (regenbuien/vuiligheid/zonlicht/wassen), het correct onderhouden van de jas zorgt er voor dat de waterdichtheid op hetzelfde of vergelijkbaar niveau zult blijven.

De producten van Owney maken enkel gebruik van een waterafstotende coating, deze jassen hebben dan ook over het algemeen een lagere waterkolom van die van Pinewood. De coating dient uiteraard hier ook goed in onderhouden te worden, daar deze coating volledig verantwoordelijk is om het water buiten te kunnen houden.

Let op dat de coating ook sneller kan slijten doordat er een rugzak wordt gedragen of dat er spullen over de shouders worden heen gedragen. Tevens is het van belang de producten altijd te laten drogen als ze nat zijn geworden. Indien producten langdurige vochtig blijven (bijvoorbeeld in een schuur) kunnen deze gaan schimmelen. De coating en zelfs membraan van een jas kunnen hierdoor sterk door worden aangetast.

Ademend vermogen
Naast een waterkolom voor de waterdichtheid van een product, is het soms nog meer van belang hoeveel het ademend vermogen bedraagt van een product. Een regenjas van rubber/polyester zal in alle gevallen u 100% droog houden, maar heeft geen enkel ademend vermogen. U zult hier snel in gaan transpireren.
Als u een jas zowel vocht van buiten moet buitenhouden alsmede uw eigen transpiratie moet afvoeren, zullen er consessies moeten worden gedaan. Een membraan zorgt er doorgaans het beste voor om het zowel de waterdichtheid goed voor elkaar te hebben, alsmede te voorkomen dat u te snel zult gaan transpireren. Hoe hoger het ademend vermogen, hoe beter de jas het vocht kan reguleren.

Hiernaast is het dragen van de juiste onderkleding onder een jas of broek, maar ook de juiste sokken bij het dragen van een schoen van belang.
Leest u hier verder over de juiste onderkleding bij onze Pinewood producten.

De juiste keuze
Bedenk van te voren goed wat voor wensen en eisen u stelt voordat u een product aankoopt. Wat voor activiteiten wenst u er mee te gaan beoefenen, hoe lang en vaak wilt u dit doen, alsmede in welke omstandigheden dit doorgaans zal gebeuren. Als een specifiek product precies past bij uw wensen en eisen, maar deze heeft een lagere waterdichtheid dan andere jassen, kunt u ook overwegen om bij extreme weersomstandigheden een rubberen/polyester regenjas erover aan te trekken. Of in het geval u er door overvallen wordt, het te accepteren dat deze jas daar niet geschikt voor is, en het risico bestaat op het doorlekken. Vanuit de praktijk zullen de meeste waterdichte producten voldoende bescherming geven, op een paar uitzonderlijke dagen/momenten van het jaar na.

Onderhoud & verzorging
Voor al onze producten is het belangrijk om deze op de juiste manier te onderhouden en te verzorgen. Bij al onze producten vermelden we onderhoudsinformatie. Bij twijfel neemt u altijd contact met ons op, omdat bij het foutief onderhouden danwel verzorgen van uw product kan de levensduur dan wel funtionaliteit ervan sterk verminderen.

We helpen u graag
Als u twijfelt over de keuze voor een specifiek product, dan kunt ons altijd vragen om advies. We helpen dan natuurlijk graag. U kunt ons per e-mail aanschrijven, maar ons uiteraard ook telefonisch hierover bereiken. Belangrijk is om vooraf goed in te bedenken wat u van een product verwacht, en hoe u deze gaat gebruiken.

Service & Contact

Mail

info@actievehonden.com
7 dagen per week

Bel

+31 182 820 082
Maandag t/m Donderdag 9.00 - 17.00

Ons assortiment

9.6

Beoordeeld door meer dan 1500 hondenliefhebbers
Bekijk alle reviews op hier →