• Op werkdagen voor 16:00 besteld morgen in huis
 • Direct vanuit voorraad leverbaar
 • Gratis verzending vanaf € 50 - NL & BE

Anti Trek Training

Een hond die trekt aan de riem is een van de meest voorkomende vormen van ongewenst gedrag, zeker bij volwassen honden zal dit voor u steeds vervelender gaan worden tijdens de dagelijkse wandelingen. Dit gedrag is vaak al langdurig een gewoonte geweest en gebleven, we proberen u hier onder simpel en doelgericht te helpen om dit gedrag te veranderen.

Help, mijn hond trekt aan de riem!?
Er zijn tal van redenen waarom een hond aan de riem trekt, maar doorgaans komt dit doordat de hond iets ziet of ruikt waar deze graag heen wilt gaan. Als uw hond door aan de riem te trekken het lukt om op een plek te komen die normaal gezien buiten het bereik van de riem zou hebben gelegen, dan heeft de hond succes. Hierdoor zal de hond dit gedrag vaker gaan vertonen doordat de hond het gaat zien als "normaal" gedrag omdat de hond naar zijn eigen gewenste doel brengt. Uw hond zal het zien als belonend gedrag, en leren het hier door zichzelf snel aan.

Verder hebben honden normaliter een hoger looptempo dan dat van ons, ook dit geeft al snel een continue spanning op de riem. Zeker als een hond jong is, zijn ze nog vaak nog onstuimig en hebben ze meer moeite de aandacht bij u als baas te houden, en daardoor sneller gaan trekken aan de riem. Als dit gedrag niet zal worden omgebogen naar gewenst gedrag dan zal de hond niet begrijpen wat u wel wenst te zien.

Tip: Een FLEXI rollijn zal de hond stimuleren om te trekken aan de lijn, daar er altijd spanning op staat.

Van ongewenst naar gewenst gedrag?
Simpel gezegd door samen met de hond te dit te gaan trainen. De hond moet uiteindelijk leren om te kunnen wandelen zonder aan de lijn te trekken. Tijdens de training zal de hond de beloning van goed gedrag belangrijker vinden dan de beloning die het krijgt door aan de lijn te trekken, en daarmee dus niet te komen waar de hond zelf naar toe wilt gaan.

De anti-trek methode in een paar stappen uitgelegd, verder op de pagina gaan we in op de details:
 1. Zorg voor een goed passend Y-tuig (zie uitleg verder op de pagina)
 2. Gebruik een politieriem van bij voorkeur 2,20 meter lang. (zie uitleg verder op de pagina)
 3. Lijn de hond zowel op de borst als op de rug aan
 4. Begeleid de hond enkel via de aanlijning op de rug
 5. Zorg dat de aanlijning richting de borst los hangt zonder spanning
 6. Indien de hond trekt geeft u even heel kort spanning op de lijn naar de borst, met een snelle korte, maar geen harde beweging
 7. U ziet de hond reageren doordat de hond uit balans zal worden gebracht door de spanning op de voorkant van het tuig, het tuigje zal dan tijdens die korte beweging opzij worden getrokken. De reactie zal zijn het stoppen met trekken, even inhouden of omkijken ed.
 8. Op deze reactie kunt u de hond belonen. Beloning kan in de vorm van een koekje of iets lekkers, maar ook met bijvoorbeeld een clicker of gewoon met uw stem.
 9. Geduldig en consequent blijven herhalen tot dat de hond begrijpt wat gewenst en ongewenst gedrag is. Uiteindelijk leert de hond dat wandelen zonder spanning lijn veel fijner is, dan steeds uit balans worden getrokken en stilstaan.
Dubbele aanlijning, uit balans halen, en beloning
Doordat u de hond op zowel de borst als de rug aanlijnt, blijft ongeveer de helft van de lijn qua lengte over. U moet het zien als een soort teugels als van een paard. U pakt de lijn ongeveer halverwege beet, en laat enkel lichte spanning staan richting de rug. Het deel naar de borst blijft altijd los hangen tijdens het wandelen.

Indien de hond trekt, dan pakt u met de andere hand de lijn over en zorgt u voor een kort moment van spanning op de lijn. Dit kan een snelle en korte en subtiele beweging zijn, dit hoeft zeker niet hard te zijn. U ziet dan direct een reactie op het uit evenwicht brengen van de hond. De hond kan dan terugstappen, stil gaan staan, omkijken of bijvoorbeeld zitten. Zodra u dit ziet gebeuren, geef dan uw hond direct een beloning met bijvoorbeeld uw stem, voertje, speelgoed of een clicker.

Vervolgens kunt u weer gaan wandelen en het bovenstaande steeds blijven herhalen. Hiermee leert de hond dat het zonder trekken veel fijner is om te wandelen, zo zult u het trekgedrag van uw hond gaan ombuigen.

Door een positieve en vriendelijke, maar wel consequente methode te gebruiken zal een hond dit veel sneller oppakken, tevens zal het ongewenste gedrag worden omgebogen naar gewenst gedrag en zal dit voor zowel hond als baas veel plezier opleveren.

Het juiste Y-Tuig om mee te trainen
Belangrijk is om te zorgen voor een goed passend en daarmee dus ook comfortabel (anti-trek) Y-tuig voor uw hond. Deze tuigen zorgen er bij juiste afstelling en maat van het tuig voor dat de drukverdeling optimaal is. Hierdoor laat het de luchtwegen, schouders, nek en oksels vrij. Deze tuigen herkent u aan de Y vorm dat voor op de voorborst onder de hals zit en tussen de voorpoten doorloopt.

Zolang uw hond in het begin nog trekt voorkomt dit pijn, ongemak en schade aan het lichaam van de hond. Van belang is het dat het tuig laag genoeg op de voorborst zit (en rust op het borstbeen), zodat de hals en nek vrij blijft. Als de hond dan een trekkende beweging maakt, komt alle kracht op het borstbeen terecht. Dit is een massief stuk bot, waar de hond niets van voelt. Verder dient het vrij te zijn van de oksels, waarbij de borstband op het breedste gedeelte van de ribbenkast zit, of bij voorkeur iets erachter. Hierdoor blijft het tuig beter op zijn plaats zitten en blijft het aansluitend in de nek, en voorkomt het tevens extreem draaien en schuiven.

Hier onder 3 van onze meest veelzijdige Y-tuig die geschikt zijn voor de anti-trek training.
Wij helpen graag om te adviseren in de juiste model en maat van het tuig, dat aansluit op uw wensen en het type hond dat u heeft. Ons advies is om voor een ranke en slanke hond een smaller Y-Tuig genomen kan worden om zo schouders en hals meer vrij te laten.
Politielijnen
Een politielijn kenmerkt zich door aan beide kanten een musketon te hebben, waardoor deze dus uitermate geschikt zijn voor de anti-trek training. De lijnen zijn normaliter 2,20 meter lang, maar we hebben ook een variant van 3 meter. We adviseren doorgaans de 2,20 meter variant.

De meest praktische politieriem is de Super Grip Fix van 2,20 meter lang, deze heeft een fijne en stevige grip tijdens het wandelen en trainen. Indien u liever een gladde lijn heeft die niet snijt in de handen, kunt u kiezen voor de Tube-Line. Wel is het bij sterk trekkende hond minder makkelijk trainen.

Service & Contact

Mail

info@actievehonden.com
7 dagen per week

Bel

+31 182 820 082
Maandag t/m Donderdag 9.00 - 17.00

Ons assortiment

9.6

Beoordeeld door meer dan 1500 hondenliefhebbers
Bekijk alle reviews op hier →